4 fantáziadús őszi recept

  Kategóriák: Ihlet ,
10. okt'18

Az ősz nem kell hogy szüksésgszerűen a melanchólikus hangulattal kapcsolódjön össze. Az ízletes tök receptekkel az ősz is egyből hangulatosabb lesz. A finom tök tarkedlire vagy hagyományos töklevesre gondolván bizonyára egyből összefut a nyál a szájában. Fedezze fel a tök finom oldalát.

Önben is rögződött, hogy a tökből készült narancssárga étel nem lehet finom? Próbálja ki az alábbi receptek valamelyikét és máris változtat a véleményén. A tök felcserélhetetlen íze és illata magával ragad mindenkit. Kóstolja meg e varázslatos évszak ízeit.

Hagyományos tökleves

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Alice Pagès (@alicepages),

Hozzávalók

  • 1 tök (vajtök vagy hokkaido)
  • 3 nagyobb répa
  • 1 hagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ½ teáskanál só
  • ¼ teáskanál fekete bors
  • ¼ csésze víz
  • 2 evőkanál teavaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 csésze zöldségleves
  • ízesítéshez só, bors

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 180-200°C-ra. Félbe vágjuk a tököt és kimagozzuk. Megtisztítjuk és harmadokba vágjuk a répát, majd megtisztítjuk és kb. 8 részre felvágjuk a hagymát is. Az így elkészített hozzávalókat elhelyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, megcsepegtetjük olajjal, meghintjük sóval és borssal majd aláöntjük vízzel. Sütés közben a víz elpárolog és a tök finom gyenge marad. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük.

Közepes méretű lábasban felolvasztunk 2 evőkanál teavajat, hozzáadjuk a megtisztított és összezúzott fokhagymát és mérsékelt lángon megdinszteljük. Felöntjük zöldséglevessel és főzzük. A sült tököt kisebb szeletekre vágjuk vagy kanállal kivájjuk és a répával valamint a hagymával együtt a levesbe tesszük. Óvatosan krém állagúra turmixoljuk, hagyjuk néhány percig főni, sóval, borssal ízesítjük. A kész töklevest tálalás előtt tejföllel, tökmaggal és ropogós krutonnal díszítjük.

Vegán tarkedli tökből

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jeanine Donofrio / Love&Lemons (@loveandlemons),

Hozzávalók

  • 1 evőkanál őrölt lenmag vagy lenliszt
  • 3 evőkanál langyos víz
  • 180 g rétesliszt
  • 1 evőkanál nádcukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 púpuzott teáskanál fahéj
  • ¼ teáskanál só
  • ¼ csésze tökpüré
  • 1 csésze mandulatej
  • 2 evőkanál olvasztott kókuszolaj + egy kis olaj sütéshez
  • 1 és ½ teáskanál vaníliakivonat vagy vanília paszta

Elkészítés

Kisebb tálban kb. 5 percig állni hagyjuk a lenmagot a vízben. Az így keletkezett ragadós masszát tojás helyett fogjuk használni. Nagyobb tálban összekeverjük a többi száraz hozzávalót, majd hozzáadjuk a „folyékony“ hozzávalókat. Ha a tészta túl sűrű, némi mandulatejjel higítjuk. A tésztából egy közepes meretű merőkanálnyi adagot a kókuszolajjal kizsírozott palacsintasütőben tarkedliket sütünk. A tarkedli kisebb és vastagabb a hagyományos palacsintánál. Közepes lángon mindkét oldaláról kb. 2 percig sütjük. A kész tarkedliket vegán fehér joghurttal, apróra vágott dióval és természetesen juharsziruppal tálaljuk.

Egyszerű fűszeres szendvicskrém tökből

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tieghan Gerard (@halfbakedharvest),

Hozzávalók

  • 400 g tökpüré
  • ⅓ csésze almamust
  • ½ csésze juharszirup
  • 1 evőkanál vanília paszta
  • 1 evőkanál tökfűszer (vagy mézeskalács fűszer)
  • 1 teáskanál fahéj
  • ½ teáskanál só

Elkészítés

E finom szendvicskrém elkészítése valóban nagyon egyszerű. Közepes lángon egy lábasban megfőzzük az összes hozzávalót. A készülőben lévő szendvicskrémet néha-néha megkeverjük és lekaparjuk a lábas faláról, nehogy odaégjen. A szendvicskrémet kb. 20-30 percig főzzük illetve mindaddig, amíg állaga sűrűbb, de még kenhető. A kész krémet ízlés szerint ízesítjük, majd levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. Hűlés közben a krém sűrűsödni kezd. A kész szendvicskrém a hűtőben 1 hónapig, a fagyasztóban 3 hónapig áll el. Kitűnő piritósra kenve vagy csak úgy kanalazni.

Vegán tökgolyók sütés nélkül

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Vegan Richa (@veganricha),

Hozzávalók

  • 1 csésze tökpüré
  • ¼ csésze juharszirup
  • ½ teáskanál vanília paszta
  • ¼ teáskanál só
  • 1 teáskanál tökfűszer (fahéj, szerecsendió és őrölt gyömbér keveréke)
  • ½ csésze mandulaliszt
  • 3 evőkanál kókusliszt
  • 2 evőkanál kókuszcukor
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés

Egy serpenyőben felmelegítjük a tökpürét a juharsziruppal, hozzáadjuk a sót és a tökfűszert. Közepes lángon kb. 8 percig főzzük, amíg a massza összeáll, majd hozzáadjuk a vanília pasztát. Hagyjuk kihűlni és hozzákeverjük a mandula- és kókuszliszthez. A tésztát hagyjuk 10 percig pihenni és ismét megkeverjük. Ha a tészta nagyon ragadós, egy kis mandulalisztet adunk hozzá. Tenyerünkben kis golyócskákat formálunk és meghepergetjük a kókuszcukor és fahéj keverékben. Csak ennyiből áll a tökéletes őszi desszert elkészítése!

Több mint valószínű, hogy ha egyszer kipróbálta, ezek után már nem is fogja tudni elképzelni az őszt tök nélkül. Ez a narancssárga csoda nem csak dekorációnak használható. Bátran állíthatjuk, hogy a konyhában is megállja a helyét!