Lassítson! Kövesse a slow fashion trendet

  Kategóriák: Divattrendek, Fashion sztorik,
01. okt'19

Slow fashion, fenntartható divat, kapszula ruhatár, swap, upcycling – Ön sem érti miről van szó? Értelmező szótárunk segít eligazodni a divattal összefüggő ismeretlen kifejezésekben.

Imádod a divatot és a bevásárloközpontokat? Akkor bizonyára találkozott a feljebb említett fogalmakkal. De a legnagyobb divatkövetővel is megtörténhet, hogy egy-két meghatározás ismeretlen számára. Ha ez az Ön esete is, akkor olvasson tovább!

Lassú divat varrógép

Slow fashion vs. fast fashion

Kezdjük a fast fashion kifejezéssel, amely elsősorban a bevasárlóközpontokban leselkedik ránk. A gyors divat követi a legújabb trendeket és célja minél több ruhadarabot kínálni a vásárlónak nevetséges áron. Egy szezonon belül az áruházak kínálata többször is fel van ujítva. Ennek a gyors ruhatermelésnek és ruhaértékesítésnek következménye az anyagok alacsony minősége és a környezetszennyezés.

Ezzel szemben áll a slow fashion azaz a fenntartható divat. A lassú divat követői a helyi dizájnereket és minőséget támogatják. Ezek a ruhadarabok éveken át kitartanak és semmit sem veszítenek divatosságukból. Igaz, hogy ezek a ruhadarabok drágabbák, de ez az invesztíció megtérül. A slow fashion márkák egyike a spanyol Kbas márka is, amely kézzel gyártott minőségi táskákkal büszkélkedhet.

Lassú divat second hand

Kapszula ruhatár

Áll a szekrény előtt és nincs mit felvennie? Ezt az ismetlődő szituációt nem egy nő megtapasztalta. Mi a megoldás? A kapszula ruhatár, amely limitált mennyiségű ruhadarabból áll, amelyek időtállók és kitűnően kombinálhatók. Egyesek szerint a kapszula kollekció 36 darab ruhából áll – 6 nadrágból, 6 szoknyából, 6 ruhából, 6 felső részből (póló, ing, kardigán, blúz), 6 cipőpárból, 6 kabátból és 6 táskából illetve kiegészítőből.

A minimális ruhamennyiséggel megszűnnek a zsúfolt szekrények. Általában úgy is van mindenkinek kedvenc ruhája, amit ismételten hord, a többi ruhadarab pedig csak porosodik a szekrényekben és minőségét veszti. A kapszula ruhatárral élete sokkal egyszerűbb lesz.

Ruha swap

Rengeteg felesleges ruhája van otthon? Abban az esetben a swap avagy ruhahasznosítás a megoldás. A cserebere egyre nagyobb népszerűségnek örvend és egyre több kissebb és nagyobb községekben kerül megrendezésre. Nem kell mást tenni csak regisztrálni (néha még azt sem), elhozni a felesleges ruhákat és szimbolikus áron eladni vagy elcserélni valami másra. Ezen újrahasznosítás előnye, hogy ismeri a ruha eredetét és megválaszthatja kitől veszi meg.

Lassú divat kosár

Upcycling

Az upcycling egy olyan újrahasznosítási forma, amikor a már használt, de még jó állapotú termékből (ruhából) más termék készül. Így alakulhat át egy ing szoknyává, egy hosszú farmer stílusos rövidnadrággá vagy egy szakadt táska pompás piperetáskává vagy tolltartóvá. Egy kis kreativitás, tű és cérna és máris egy új darabbal bővült ruhatára.

Ha Ön is szem előtt tartja bolgyónk jövőjét, csatlakozzon a feljebb említett trendek valamelyikéhez és a rengeteg, olykor felesleges ruhát helyettesítse néhány minőségi darabbal. Böngéssze végig webáruházunkat, ahol szintén színvonalas termékek között válogathat.

Kövesse a slow fashion trendet